Această supă cremă de dovleac este extrem de simplă. Cu ingrediente puține, dar de calitate, poate deveni o adevărată delicatesă. Va ieși o supă fină, pe care o vei putea servi cu încredere chiar și celor mai rafinați meseni.
Supă cremă de dovleac cu busuioc și usturoi
Ingrediente pentru două porții:
- 1 dovleac mediu
- sare
- 1 cățel de usturoi
- 1 legătură mare de busuioc proaspăt
- creson sau alte microplante
- miez de semințe de dovleac, crude, și smântână (opțional)
Mod de preparare:
Curăță dovleacul de semințe, scoate pupla și tai-o în cuburi de mărime potrivită. Pune apă rece cu sare la fiert. Când apa dă în clocot, adaugă cuburile de dovleac și lasă-le cca 20 minute sau pana se înmoaie suficient cât să le înțepi ușor cu o furculiță.
Scurge dovleacul de apă, dar păstrează apa în care ai fiert cuburile. Cu un mixer cu picior, poți face direct în oală un piure de dovleac. Pe măsură ce mixezi, adaugă treptat apă, până ce obții o cremă fină. Cantitatea de lichid pe care o adaugi depinde doar de consistența pe care o dorești tu pentru supa cremă.

Gustul acestei supe va fi dat doar de verdețurile adăugate, în special de busuioc și usturoi. Le toci chiar înainte se servire le adaugi, tocate mărunt.
Și încă un pont: cuburile de dovleac pot fi puse în pungi pentru congelator și păstrate astfel timp de 3 luni.

Beneficiile dovleacului plăcintar pentru sănătate
Dovleacul este bogat în beta-caroten și în vitamina C, doi antioxidanți puternici, care fac din această legumă una dintre minunile toamnei. Antioxidanții din dovleac susțin sănătatea ochilor și te ajută în prevenirea răcelilor, gripelor și a altor afecțiuni ale sezonului rece. De asmenea, conținutul de vitamina E ajută, alături de celelate vitamine, minerale și fibre la întărirea sistemului imunitar. Dovleacul are și un conținut semnificativ de potasiu. Acesta poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale, scăzând riscul de atac de cord și accident vascular cerebral.

Semințele de dovleac, crude, sunt extrem de benefice la rândul lor pentru prevenirea unei lungi serii de afecțiuni. O mână de semințe conține cantitți semnificative de mangan, magneziu, fosfor, fier, cupru, vitamina K, vitamina B2 și zinc. O serie de alți nutrienti, cum ar fi folat, fitosteroli și compusi antioxidanți se găsesc și ei în cantiate mare în aceste semințe.
Despre semințele de dovleac se știe că scad stresul oxidativ si inflamațiile din organism, ajută la controlul glicemiei și susțin sănătatea cardovasculară, a oaselor, a prostatei. O serie de cercetări arată inclusiv că semințele de dovleac au propirietăți anticancerigene.