Suc de roșii, anticancerigen natural: 3 rețete.

Suc de roșii natural, fiert lent la foc mic – cu adevărat delicios! Dar și una dintre conservele de bază pe mesele noastre. Multe ciorbe, tocănițe sau mâncăruri românești, fie ele de legume sau de carne, cer și o cană de suc de roșii, bulion sau roșii conservate în suc propriu. Ba și unele băuturi se potrivesc cu sucul de roșii. Ca să nu mai spunem că poate fi băut și simplu – unii îi apreciază gustul.

Partea și mai bună este că sucul de roșii este recunoscut pentru proprietățile sale anticancerigene. Cel care ar face sucul de roșii atât de eficient în prevenirea cancerului este, spune știința, licopenul obținut prin fierberea legumei coapte.

Uimitor este că roșiile consumate în stare proaspătă nu conțin licopen. Iar, pe de altă parte, în natură există și alte surse de licopen. Dar niciuna nu a dovedit încă aceleași beneficii anticancerigene ca ale sucului de roșii.
Până când savanții ne vor lămuri care este miracolul din cauza căruia se întâplă asta, noi hai să facem suc de roșii în „laboratorul” nostru de acasă. Evitam astfel și nitriții din produsele din comerț, pentru că știm sigur ce am pus în propriul nostru suc.

Toamna punem multe tipuri de conserve și murături, dar dintre toate conservele de casă două categorii sunt recunoscute că aduc beneficii foarte importante pentru sanatate: sucul de roșii și varza murată.

Trei rețete de suc de roșii

Iata mai jos trei rețete direct de la mama mea, care a făcut toamna trecută suficient suc de roșii cât pentru două cămări: a ei și a mea. În această toamnă e rândul meu, așa că le recapitulez pentru voi. Să începem!

Ingrediente:

  • Roșii coapte, curatate de coaja. Se pot opari inainte, pentru a fi curatate mai usor.
  • Aspirina
  • Sare (optional)

Suc gros de roșii. Rețetă de casă

Rosiile se dau mai întâi prin masina de tocat, apoi se pun la fiert. Le presari și amesteci cu sare (dupa gust,  se poate si fără sare). Se fierb până cantitatea scade cam la jumătate. Se adaugă aspirina pisată între două lingurițe (o jumatate de aspirina la fiecare borcan) si apoi se toarnă cât este fierbinte în sticle / borcane sterilizate in prealabil in cuptor. La fiecare borcan/sticlă pune deasupra cate o jumatate de aspirină, pisată. Pune capacele și strânge-le bine.

Se invelesc cu o pătură și se lasa la racit lent, timp de 24 până la 48 de ore.

Sucul de rosii are proprietati anticancerigene

Suc fin de roșii. Rețetă de casă

Se face ca mai sus, doar ca se dau rosiile de doua ori prin masina, pentru a nu mai ramane deloc seminte.

Roșii cherry în suc fin. Rețetă de casă

Sucul este fiert inainte, ca în reteta de mai sus.  

Se spala roșiile – cherry sau  alte roșii  mici / potrivite – și se pun in borcane  astfel: mai intai suc, apoi rosii, iar deasupra din nou suc suc.

Deasupra fiecărei conserve se pune câte 1/2 aspirina. Se fierb apoi borcanele la bain-marie. După ce apa dă în colocot, se țin cca 30 minute, apoi se scot. Se pun capacele și se lasă la racit lent, sub o pătură, cu gura in jos.

Sterilizarea borcanelor:


Se spala si se șterg borcanele/sticlele și capacele acestora. Se pun, asigurandu-te ca nu se ating unul pe altul, pe o tavă la cuptor și se dau în cuptorul rece. Se închide cuptorul, se setează la 150ºC, cu ventilație.

Se lasă borcanele fix 15 minute, apoi se scot chiar dacă temperatura din interior nu a ajuns la maximul setat.
Scoate borcanele sau sticlele din cuptor și umple-le cat sunt calde, cu suc proaspăt făcut. Sucul ar trebui pus tot călduț, cam la aceeași temperatură cu borcanele. Nu turna alimente fierbinți în borcane reci și nici alimente reci în borcane fierbinți.