Sarmale de post, cu ciuperci

Cui nu îi plac sarmalele înfășurate în varză murată, aromate cu cimbru, cu sos dulce de roșii și cu un ardei iute lângă ele? Din fericire, în perioadele de post există o mulțime de varietăți de sarmale fără carne.


Din fericire, suntem în patria sarmalelor, unde există tot atâtea feluri de a face sarmalele, câte zone ale țării. S-au inventat inclusiv sarmalele de post, în tot soiul de varietăți. Vrei și proteine în sarmalele acestea de post? Poți încerca varianta cu ciuperci.

În această rețetă, grăsimea folosită este vegetală. Pentru o consistență mai bună, le putem adăuga o cană de mălai (făină de porumb).
Ciupercile înlocuiesc foarte bine carnea, atât din punct de vedere nutritiv, cât și al gustului.

Ingrediente

  • 500 g ciuperci proaspete, tocate
  • 2 cepe mari
  • 1 morcov
  • 1 ceșcuță orez 
  • 3 linguri mălai (făină de porumb)
  • 1 legătură de verdeață, după gust
  • 2-3 linguri ulei vegetal
  • frunze de varză murată
  • varză murată tocată, pentru patul de sub sarmale
  • 500 ml suc de roșii
  • sare, piper măcinat și piper boabe, crenguțe de cimbru

Mod de preparare:
1. Călește ceapa tocată, morcovul ras și ciupercile tocate vreo 10 mine. Lasă la răcit, apoi condimentează cu sare și piper. Adaugă 3-4 linguri de suc de roșii, orezul bine spălat, verdeața tocată, cimbrul și mălaiul.
2. Pune pe fundul unui vas adânc, cu capac, un strat de varză murată, tocată mare.
3. Înfășoară câte o porție de amestec cu ciuperci în câte o frunză de varză murată și înfășoară. Se pun sarmalele una câte una pe patul de varză murată. Când le termini de înfășurat, acoperă sarmalele cu restul de suc de roșii. Completează cu apă, până le acoperi și adaugă crenguțe de cimbru, boabe de piper. Mai poți pune un strat de varză tocată și deasupra lor.
4. Acoperă, dă la cuptor, la foc mic, și lasă o oră și jumătate, până la două ore. Poți verifica frăgezimea verzei, pentru a-ți dea seama când sunt gata. Poftă bună!