Merișoarele, trei rețete delicioase

Merișoarele sunt fructele merișorului sau Vaccinum vitis idaea, o varietate de coacăz. Este o plantă medicinală foarte căutată, de la care se folosesc atât fructele, cât și frunzele. Dacă citești oriunde o lista de beneficii și câți antioxidanți cuprinde, vei da fuga la piață să îl cauți… dar hai mai întâi să te învăț ce să faci cu el în bucătărie.

Se găsește și sub formă de capsule, pulbere, sursa de vitamina C naturală și, de asemenea, fructele se se găsesc și sub formă deshidratată, în comerț (cu o mare probabilitate de a avea zahăr adăugat).
Pentru început ar trebui să știi doar că fructele de merișor sunt o sursă foarte bună și accesibilă de vitamina C și antioxidanți, care susține sistemul imunitar, luptă împotriva infecțiilor și a răcelilor de sezon. Au proprietăți nu doar antiinflamatoare, ci și antiseptice și astringente.


Dacă alegi să consumi fructele de merișor proaspete, vei beneficia din plin de calitățile plantei.
Hai să vedem cum poți prepara sau cum poți servi  fructele proaspete pe care le găsești la piață.

Suc proaspăt de merișoare

Spală fructele proaspete și pune-le în storcător. Poți adăuga alte fructe de pădure, iar dacă sucul este prea acrișor (fructele sunt acrisoare) poți îndulci cu o linguriță de mere.
Sucul este foarte bun pentru infecțiile urinare, ca tratament adjuvant – se bea un pahar pe zi de suc proaspăt.

Gem de merișoare

Ingrediente
La 1 kilogram de fructe se folosesc 500 g zahăr si 500 ml apă

Mod de preparare:

1. Se spala bine merisoarele, in mai multe ape. Se aleg fructele.

2. Se pune apa cu zaharul la fiert, intr-o cratita. Cand se leaga si formeaza un sirop care incepe sa fiarba, se adauga fructele si se lasa la fiert, amestecand din cand in cand cu o lingura de lemn. Se lasa cca 30-40 de minute. Cand e gata, adica atunci cand isi schimba culoarea, devenind de un rosu inchis, se da deoparte de pe foc.


3. Se pune gemul in borcane sterilizate, care se sigileaza. Apoi se pun borcanele intr-o cratita, cu putina apa, nu direct pe fundul cratitei, ci pe un gratar care sa reziste la fierbere. Se acopera cu un servet de bucatarie. Se fierb la foc foarte mic 30 de minute – 1 ora, apoi se lasa in aceeasi cratita, acoperite in continuare, sa se raceasca lent.


Gemul se poate servi ca atare, direct pe pâine sau pe biscuiți și se poate consuma cu kefir alături. Adaugă și cîteva fructe proaspete deasupra.

Poți pune gemul de merișoare sau fructele (sau ambele) la clătite, în plăcinte și în prăjituri, tarte. De asemenea, îl poți servi la micul dejun alturi de croissant, chec, biscuiți etc.

Sos de merișoare pentru fripturi 

Carnea de rață este foarte gustoasă alături de un sos de merișoare dulce-acrișor. Dar sosul se poate servi și la friptură de curcan, vită sau porc. Este unul dintre sosurile favorite, în multe culturi, alături de friptura de Crăciun.

Ingrediente:

  • 250 g merișoare
  • 150 g zahăr
  • coajă de lămâie proaspăt rasă

Prepararea sosului:

Se pun merișoarele în apă rece și se dau pe foc mic. Când apa începe să fiarbă, se adaugă zahărul și coaja de lămâie. Se lasă să fiarbă la foc mic până ce scade și se formează un sirpo, ca la dulceață. Se servește peste fripturi care au fost făcute la grătar sau pe tigaia cu grill, în grăsimea proprie.

O idee grozavă de Crăciun!

Citește și Sarmale de post cu ciuperci