Mangold pe pat de mei este o rețetă simplă, dar grozavă la gust. Rețetă inspirată de un preparat celebru, de gorgonzola cu mămăligă făcută în lapte și unt. Dar adaptată la ingrediente mai sănătoase, fără lapte și unt.

Ce este mangoldul?
Mangoldul arată ca o salată sau un tip de varză. Într-adevar, face parte din familia și sfeclă elvețiană. Frunzele de mangold sunt doar partea aeriană a legumei înrudită cu napul și sfecla roșie, Beta Vulgaris.
Mangoldul este o plantă foarte apreciată la nivel mondial. Poate pentru tulpinile sale crocant-fragede, poate pentru gustul ușor sărat, care denotă bogăția de minerale din compoziție. Bogat în sodiu și potasiu, mangoldul mai conține și prețioasa vitamină B12, vitamina B6, calciu, magneziu, vitamina D, vitamina A, fier. Din mangold se pot face și salate, și mâncăruri, ba chiar și ceaiuri curative. Este o adevărată plantă tratament. Sezonul său este vara. Este posibil să nu îl găsești în orice piață de legume și fructe.

Rețetă de Mangold pe pat de mei
Pregătire: Pentru a-i păstra calitățile nutritive, blanșează frunzele de mangold. Pune apă la clocotit, introdu frunzele, lasă 30 secunde, apoi scoate-le într-un castron cu apă și gheață, pentru a opri fierberea. Frunzele își vor păstra aspectul intens, culorile frumoase, verdele, roșul (sau portocaliul) din tulpini.

Mangold cu mei și telemea coaptă, de oaie
Ingrediente pentru 2 porții:
- o legătură 200-300 g mangold
- 100 g semințe mei decorticat
- 1/4 lămâie, zeama
- sare
- 1 rămurică de rozmarin
- telemea de oaie, rasă
- O pară bine coaptă (opțional)
Mod de preparare:
- Pune la fiert 300 ml apă (sau de 3 ori mai multă apă decât mei folosit), iar separat mai pune un alt vas cu apă, mai larg, pentru blanșarea frunzelor de mangold.
- Spală meiul. Când fierbe apa, pune în vasul cu 300 ml de apă meiul, crenguța de rozmarin și un praf de sare. Lasă să fiarbă cca 10 minute, la foc mic.
- Blanșează frunzele de mangold în cel de-al doilea vas cu apă care clocotește. Scoate-le într-un castron cu apă și cuburi gheață. După ce s-au răcit, taie frunzele și tulpinile de mangold și presară-le cu un pic de sare și zeamă de lămâie.
- Dă pe răzătoare brânza de oaie.
- Gând e gata terciul de mei, pune într-un vas termorezistent un pat de mei, un strat de mangold tocat, cuburi de pară (opțional) și presară pe deasupra telemea rasă.
- Se poate servi astfel, ca o salată, sau se poate da la cuptor, până ce telemeaua se rumenește.
