Hummusul vine de pe țărmul estic al Mediteranei, așa că nu e neobișnuită o combinație cu busuioc, care îi dă prospețime și aromă, completată de o tentă de usturoi (foarte pe placul nostru, al românilor).
Hummus-ul cu busuioc și usturoi este aromat, cremos, picant și răcoritor, mai aproape de preferințele noastre culinare și scăpat de textura greoaie a hummus-ului clasic.
Eu prefer să îl fac din năut la conservă, pentru că nici până acum nu am reușit să scap eficient de pielițele boabelorde năut. Chiar și după ce le înmoi 24 de ore și le culeg, tot mai rămân câteva coji care pot strica textura cremoasă a pastei de năut. Când folosiți năut din conservă, scurgeți și clătiți foarte bine boabele.
I se spune și se scrie hummus, nu humus, pentru că… nu gătim pământ. Vă asigur că este un sos foarte gustos și hrănitor. De regulă, este folosit pentru a da gust și consistență snack-urilor de legume. Acest preparat de origine libaneză se mai poate scrie și houmous, hommus sau houmos.
Hummus cu busuioc și usturoi
Timp de pregătire: 15 minute
Timp de preparare: 5 minute
Ingrediente:
- 2 conserve de 450 g năut, clătit și scurs bine (sau 1 cană și jumătate de năut proaspăt, lăsat la înmuiat peste noapte și fiert bine a doua zi)
- 2 căni frunze de busuioc proaspăt
- 3 căței de usturoi, tocați
- 1/4 cană de ulei de măsline
- 1/3 cană, suc proaspăt de lămâie
- sare după gust

Mod de preparare:
1. În vasul unui procesor, pune frunzele de busuioc si usturoiul. Toacă-le fin. Adaugă boabele de năut, scurse, uleiul de măsline, sucul de lămâie, sarea. Mixează câte puțin, timp de câteva secunde o dată (nu lăsa să se încingă mixerul) până ce obții un humus fin, cu textură netedă. Mai adaugă sare sau suc de lămâie după gust. Adaugă apoi și puțină apă până la punctul de consistența dorită (maxim un sfert de cană de apă).
2. Servește cu lipii și sos Pesto. Dacă citești engleză găsești și o rețetă alternativă (fătă usturoi), plus una de lipii, aici. Mai poți servi cu: pâine de secară sau rustică, frunze amărui de rucola, măsline, roșii cherry. E foarte gustos!
Cauți și alte rețete pe bază de năut rapide? Citește și cea mai simplă rețeta de Falafel.