Chifteluțe de dovlecei, chiar și pentru cei mai mofturoși copii. Aceste chiftele vegetale (cu ou) vor fi savurate inclusiv de micuții cărora nu prea le plac legumele. În ce te privește, poți sta fără griji. Sunt unele dintre cele mai dietetice chifteluțe pe care le-ai mâncat vreodată.
Aceste chifteluțe de dovlecei sănătoase folosesc dovlecel ras, similar cu multe alte rețete de chifteluțe cu legume, dar sunt făcute fără prăjire. Adaosul de busuioc proaspăt, pătrunjel și usturoi le oferă o combinație de arome specială.
În plus, dovleceii sunt cunoscuți pentru faptul ca sunt prietenoși cu silueta. Așadar aceste chifteluțe de dovlecei sunt perfecte și pentru cei care vor să mănânce cu puține calorii și fără grasimi.
Sunt mai gustoase reci. Le poți pregăti de seara, pentru a doua zi.
Chifteluțe de dovlecei, la cuptor
Timp de pregatire: 15 minute
Timp de gatit: 20 minute

Ingrediente pentru 2 porții:
- 2 dovlecei medii
- 2 ouă
- 2 linguri de făină spelta
- Busuioc, mărar și patrunjel, proaspete, din belșug
- 2 căței de usturoi
- sare, piper, cimbru
Pentru copt: tavă de cuptor și foaie de copt
Mod de preparare:
1. Se dau dovleceii pe răzătoare și se lasă la scurs într-o sită.

2. Înainte să îi pui în castronul unde vei face amestecul de chiftelute vegetale, ii mai storci o dată. (Dovleceii lasă multă apa. Dar trebuie să eliminăm apa, pentru că vrem să obținem o consistență solidă a „aluatului”.)
3. Adaugi peste dovlecei oule (atât albușurile, cât și galbenușurile), verdeața tocată, condimentele și usturoiul dat pe răzătoare.
4. Adaugi treptat și făina și amesteci.
5. Scurge din nou de apa (daca s-a mai adunat între timp). Preincalzeste cuptorul la 180 grade și pregatește o foaie de copt si o tava.
6. Pune cu lingura pe foaia de copt chiftelute de un deget grosime. Turtește-le cu lingura și da-le formă tot cu aceasta. Lasa un pic de distanta intre chiftelute. Acestea se vor mai întinde la copt.
7. Dă tava la cuptorul incins pentru 10-15 minute. Da focul la moderat. Scoate tava si, cu o paleta, intoarce chiftelutele pe partea cealalta. Se mai lasa 10 minute. Chifteluțele trebuie sa fie bine facute.

Sfaturi pentru rezultate cât mai bune
- Nu este nevoie să cureți dovleceii de coajă sau de semințe. Doar rade, sărează, stoarce și amestecă în aluat!
- Poți toca dovlecelii folosind găurile medii ale unei răzătoare obișnuite sau poți economisi timp mărunțind dovlecelul în robotul de bucătărie.
- Cu cât storci mai bine dovlecelul, cu atât mai crocante vor fi chifteluțele. Dacă folosești mâinile, va trebui să faci asta în loturi, atât cât poți prinde în pumni. Dacă folosești un tifon, ca cele pentru laptele de nuci, poți stoarce toată cantitatea odată.
- Chifteluțe mai subțiri: poți apăsa mai mult amestecul, pentru a obține chifteluțe mai crocante. Doar asigură-te că nu apeși prea mult, altfel se pot destrăma.
Pentru un meniu cu adevarat light, le poti servi cu salată de roșii si cu un piure de avocado sau de mazăre.
Citește și Cea mai simplă rețetă de falafel