Ce să nu mănânci în Paleo-dieta

Paleo-dieta este cunoscută pentru faptul că recomandă să introducem în alimentație orice crește sau viețuiește în natură. De la plante, la vânat, de la fructe la pește, proaspete sau gătite, toate sunt considerate alimente sănătoase pentru dieta omnivoră. Dar există și ceva care este interzis cu desăvârșire.

Paleo-dieta are o singura mare interdicție. Trebuie să renunți la cereale. Pâine, făinoase și toate alimentele care conțin gluten sunt excluse total din alimentație. Motivul acestei excluderi este că strămoșii noștri nu mâncau cereale rafinate. Iar studiile recente confirmă această deducție, arătând că cerealele rafinate sunt cauza multor boli moderne.

Numarul din ce in ce mai mare al cazurilor de celiachie (boala intolerantei la gluten) este dovada ca organismul uman nu este adaptat la consumul de cereale precum grâul. La fel de dezbătută este și secara, dar și porumbul. Omul modern consumă cerealele în special sub formă de paine, covrigi, cereale pentru mic dejun, snacksuri, foietaje, prajituri etc.

Grâul și alte cereale, interzise în Paleo-dieta

Orice cura de dezintoxicare sau dieta de slabire incepe cu scoaterea cerealelelor, zahărului si fainoaselor din alimentatie. Chiar și în hrănirea bebelușilor se evita, până la 2 ani, introducerea cerealelor în alimentatie. Sau, mai nou, pentru bebeluși, se recomanda “cerealele fara gluten”.

 Din pacate pentru pâinea noastra cea de toate zilele și în pofida sensului ei sacru, există destule dovezi stiințifice că cerealele sunt mai degrabă nocive decât hrănitoare. Singurele lor beneficii sunt date de un mic aport de proteine si fibre. Dar legumele si plantele cu frunze au si mai multe fibre decat cerealele si produsele din cerale.

Da, producătorii de cereale încă susțin că acestea ar fi alimentul perfect pentru micul dejun! Din păcate, nu este așa. Mai ales că cerealele expandate, fulgii si alte delicii moderne sunt pline si de alte ingredinte chimice, inclusiv zahăr. Adevărat, sunt gustoase, dar nicidecum nu pot fi recomandate ca sănătoase. Dimpotrivă.

Cerealele nu sunt alimentul perfect pentru micul dejun. Dieta Paleo interzice orice tip de aliment din grau.

Glutenul în alimentația zilnică

Glutenul este o proteină conținută în grâu, orz, ovăz, secară, alac și hibrizii acestora. Proteinele acestor cereale sunt toxice pentru persoanele care au dezvoltat intoleranță alimentară la gluten. Restul cerealelor (porumb și orez), precum și pseudocerealele teff, hrișcă, quinoa etc., nu sunt considerate în acest moment toxice pentru organismul uman.

Quinoa (Chenopodium) este si ea o cereala care face exceptie, aceasta fiind cea mai veche cereala din lume si inrudita cu alte chenopode precum spanacul.

Glutenul se gaseste in foarte multe produse alimentare gata preparate sau semipreparate. Atentie, de exemplu, la sosurile pentru salate vandute in comert. Acestea pot fi preparate cu faina, deci cu gluten. Glutenul este un agent de ingrosare si, prin urmare, este folosit intr-o serie de produse alimentare din comert.

Chiar si persoanele care nu sufera de intoleranta la gluten cauta sa evite preparatele din grau atunci cand tin dieta. De asemenea, cerealele sunt evitate in curele de detoxfiere a organismului. Fie vor sa slabeasca, fie sa puna masa musculara in loc de grasime, multi vor renunta la paine, covrigi si foietaje, nu doar la prajituri.

Intoleranța la gluten

Organismul persoanei cu intoleranță se apǎră de gluten prin formare de anticorpi. Această afecțiune este numită celiachie. Celiachia nu se vindecă, iar  boala odată apărută rămâne pe toată durata vieții. Pot dispărea în timp doar anticorpii și simptomele bolii, care însă reapar atunci când se consumă iar cereale cu gluten. Fiind considerate toxice, acestea vor fi interzise mereu. Tratamentul și evoluția bolii presupun evitarea totală a glutenului și înlocuirea cerealelor cu gluten prin produse fabricate din cereale fără gluten toxic, la care se adaugă aditivi alimentari capabili să înlocuiască proprietatea de liant al glutenului.

La nivel mondial, studiile arata ca celiachia afecteaza un om dintr-o suta.

1 din 3 români are intoleranţă la gluten, conform statisticilor YorkTest realizate în România.

Mai multe informații despre gluten și glifosat

Un articol foarte interesant despre gluten si glifosat, mult mai pe larg, am scris tot pe site aici. Există studii care susțin că nu glutenul, ci glifosatul este vinovat de problemele noastre alimentare. Acesta este un erbicid care afectează inclusiv culturile de porumb, soia, chiar și cele de dovlecel. Iar în acest moment glifosatul este folosit „la liber” în Uniunea Europeană, deci chiar vă recomand cu căldură materialul din link.

Mai multe informatii despre studiile si cifrele de mai sus poti afla si aici

Produsele de panificatie din garu su alte cereale sunt total nerecomandati in dieta paleo, dar si in alte diete.

Cel mai simplu plan de detoxifiere, cu dieta Paleo

Daca suferi de o afectiune grava sau cronica ori daca stii ca ai probleme cu rinichii consulta in prelabil medicul sau un nutritionist, pentru un plan alimentar amanuntit.

Nu trebuie sa crezi tot ce iti spun altii, dar poti testa pe propriul tau organism cum te simti dupa doua saptamani fara cereale.
Incearca o cura de detoxfiere timp de doua saptamani, timp in care sa scoti din alimentatie:
– tot ceea e inseamna cereale si sursa de gluten – paine, fainoase, paste, grau, porumb
– zaharul (atentie la indulcitorii pe baza de porumb!)
– lactatele
– alcoolul (mai ales berea si bauturile din cereale).

Nu uita ca glutenul este o proteina, asadar ai nevoie de proteine – in afara de carnea de toate felurile, poti opta pentru peste si fructe de mare de 2-3 ori pe saptamana. Daca ai de unde face rost de carne de vanat ar fi chiar mai bine. Deoarece pasarile si vitele crescute in abatoare sunt hranite cu furaje tot pe baza e cereale,

Pentru un surplus de proteine, încearcă să combini și cu surse vegetale

Opteaza pentru ciuperci, caju, nuci, migdale, spirulina si chlorella, spanac, plante cu frunze verzi, mazare.

In paleo-dieta dieta ai nevoie de o anume alimentatie, adica de legume, fructe, carne, peste, nuci si seminte, cu sucuri de fructe si, desigur, multa apa plata. De asemenea, va trebui sa te misti. Nu uita ca stramosii nostri mergeau mult, alergau si vanau, asa ca fa plimbari lungi, zilnice, pe cat poti, inoata sau mergi cu bicicleta. Dupa doua saptamani, daca faci si 2 zile pe saptamana exercitii de forta, constata si singur/a cum arati si cum te simti, daca gandesti mai limpede si ai energie.

Apoi poti reveni la stilul tau de viata obisnuit, daca intr-adevar nu poti renunta la bere, pizza si paste. Sau la mancaruri cu sosuri lungi in care sa inmoi paine. Dupa doua saptamani, observa-ti din nou corpul cu atenite. Fii sincer/a cu tine. Chiar daca nu suferi de intoleranta la gluten diagnosticata medical, vei vedea cu sigurata niste mari diferente.

Vrei sa afli mai multe despre dieta Palaeo? Citeste si: Este dieta Paleo cea mai buna pentru carnivori?